In mei gingen de jongerenwerkers van JENS op pad met het Mobiele Media Lab van de politie. Dankzij die samenwerking maakten de leerlingen van groep 8 van verschillende scholen in Heerlen op een interactieve manier kennis met de wereld van fraude en cybercriminaliteit.
Snel geld verdienen
“Helaas zien we regelmatig voorbeelden van jongeren die slachtoffer worden van fraude of cybercriminaliteit,” vertelt jongerenwerker Daisy Peters. “Jongeren zijn vaak nog beïnvloedbaar en even je pinpas of bankrekening uitlenen lijkt makkelijk geld verdienen, maar de gevolgen zijn groot. Daarom organiseerde JENS deze voorlichting samen met onze partners van de politie, bureau Halt en de gemeente Heerlen.”
Bewustwording & herkenning
Door te praten over de risico’s, ervaringen te delen en tips te geven, maakten we de achtste groepers bewust van de risico’s van online fraude en cybercriminaliteit. Wat mag je online wel en niet doen? Aan de hand van een digitale quiz in het Mobiele Media Lab van de politie werden onder andere de thema’s geldezels, identiteitsfraude, aan- en verkoopfraude, hulpvraagfraude, phishing en hacken besproken.