Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

 • Heerlen: 045 – 560 4004
 • Voerendaal: 045 – 560 25 61
 • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

 • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

 • Heerlen: 045 – 560 4004
 • Voerendaal: 045 – 567 7530
 • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

 • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tigers Heerlen – Hoe een simpele bal voor eenheid kan zorgen

Wat in 2018 begon als een simpel potje zaalvoetbal met jongeren, is inmiddels uitgegroeid tot maatschappelijke betrokkenheid van jongeren op meerdere gebieden. Jongerenwerker Jeffrey Sprenger vertelt over het ontstaan en de spin-offs van Tigers Heerlen.

Het begon in 2018 in Zeswegen, waar jongerenwerker Jeffrey begon aan zijn eerste opdracht: de jeugd van de straat houden en een zinvolle bezigheid geven. ‘Ik gebruikte zaalvoetbal als middel hiervoor. Tijdens het voetballen vinden jongeren elkaar en stimuleren zij elkaar om zich in te zetten voor elkaar en voor de maatschappij. Ze zetten hierbij hun eigen kwaliteiten en talenten in en maken gebruik van hun afkomst en hun overeenkomsten in bijvoorbeeld geloof,’ zo vertelt Jeffrey.

‘Tigers Heerlen is ontstaan in 2022,’ vertelt hij verder. ‘De Tigers vormen een groep waar de jongeren zich verbonden mee voelen en hebben een belangrijke functie als rolmodel voor andere jongeren. Er zijn inmiddels meerdere leeftijdsgroepen Tigers, die zelfs uit heel Heerlen komen: 20-, 17-, 15- en 12-jarigen en een meidengroep. Het samen komen is heel belangrijk voor die groepen.’

Natuurlijk wordt er nog steeds gevoetbald. De groep waarmee Jeffrey startte komt nog bijna iedere woensdagmiddag bijeen. Maar inmiddels doen de groepen veel meer en krijgen jongeren de kans hun talenten te ontwikkelen.  Een paar voorbeelden:

 • Ramadanproject
  Jongeren zamelen geld en producten in voor boodschappenpakketten die worden bezorgd bij mensen die het nodig hebben. Moslim of niet-moslim.
 • Voetbaltoernooien
  Jongeren organiseren samen met de groepen voetbaltoernooien, om jongeren te verbinden. Zo leren ze elkaar kennen en waarderen in plaats van elkaar als rivaal uit een andere wijk te zien.
 • Activiteiten begeleiding
  De jongeren ondersteunen of verzorgen zelf activiteiten voor jongere kinderen. Denk aan het ondersteunen van jongerenwerkers bij bestaande activiteiten.
 • Stage lopen
  Jongeren kunnen ook stage lopen bij JENS. Zo leren ze de kneepjes van het vak van jongerenwerker.

De kracht van de Tigers Heerlen ligt volgens Jeffrey in het voorkomen van eenzaamheid en de positieve invloed die jongeren op elkaar hebben: ‘Ze leren presteren maar ook rekening houden met elkaar. Opeenvolgende generaties jongeren staan voor elkaar klaar en de oudere groep motiveert, begeleidt en ondersteunt weer een volgende groep jongeren. En dan te bedenken dat het allemaal begon met een simpele bal.’

 

‘Ik vind het fijn om buiten school en werk een plek te hebben waar ik gezien word en waar ik betrokken kan zijn’.

Bekijk hiernaast het filmpje over ramadan voetbal.

Op 1Limburg vind je het filmpje over de jongeren die voedselpakketten maken tijdens de ramadan. Jongeren in Heerlen maken voedselpakketten tijdens ramadan – 1Limburg

Facebook
Twitter
LinkedIn