Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Search
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Search
Close this search box.

Van alles te doen voor jongeren in Landgraaf

In de vroege zondagavond van 30 oktober heb ik een afspraak met Celso de Vries bij Kasteel Schaesberg in Landgraaf. Celso is 18 jaar, woont in Nieuwenhagen en is daar met een groep vrienden voor de Halloweentocht die het jongerenwerk van JENS samen met kasteel Schaesberg organiseert. Niet om deel te nemen, maar als vrijwilliger. Terwijl zijn vrienden geschminkt worden en het begint te schemeren, heeft Celso tijd voor een kort gesprek.

Een dagje meelopen

Celso vertelt hoe hij in contact kwam met het jongerenwerk van JENS: “Ik was met een paar vrienden buiten in een park en toen kwamen Kenny en Josiemar, de jongerenwerkers van JENS langs. Die begonnen met ons te praten en vroegen wie we waren en wat we zoal deden. Op een gegeven moment vroegen ze of we eens een dag met hen wilden meelopen om te kijken of het klikte tussen hen en ons. Zo zijn we eigenlijk bij het jongerenwerk gekomen.”

Jongerenhome Brandenberg

Het klikt goed tussen de jongerenwerkers en de vriendengroep en de vrienden gaan nog regelmatig naar Jongerenhome Brandenberg. Daar staat de deur elke donderdagavond open voor de jeugd vanaf 15-16 jaar. Celso: “De oudere jeugd komt op donderdagavond naar het jongerenhome. Daar staat een pingpongtafel, daar staat een airhockey, daar staat een Calisthenics toestel, er hangt een dartboard, er is een voetbaltafel. Je kunt er gamen, de muziek staat aan. Soms gaan we ook wel eens kaarten of zo. Je kunt er van alles.”

Vrijwilligerswerk

Jongerenwerker Josiemar kan inmiddels regelmatig een beroep doen op Celso en zijn vrienden. Zo gingen ze onder andere mee naar Walibi als begeleider en zijn ze vanavond als vrijwilliger onderdeel van de Halloweentocht op kasteel Schaesberg. “Ik doe regelmatig vrijwilligerswerk, zoals ook nu bij de Halloweenparty. Het is gewoon echt leuk om te doen, zeker als je met vrienden bent.” zo vertelt Celso.

Van alles te doen is voor de jeugd

Ik vraag hem of er ook zo veel te doen was voor de jeugd toen hij wat jonger was. Celso antwoordt resoluut: “Je kunt beter zeggen dat er niks was. Dat is wel veranderd. Er is nu het jongerenhome bij Brandenberg. Daar is dan bijvoorbeeld ook een speciale meidenavond.

En ik vind dat ze ook heel veel doen voor jongere kinderen. Bijvoorbeeld met de Zomertoer, die hebben ze ook een dag bij ons op de voetbalclub gedaan. Er waren allemaal spelletjes, springkussens op het veld, waterspelletjes, van alles.  Ze doen niet alleen iets voor de oudere jeugd, ze doen ook genoeg voor jongere kinderen.”

Voor Celso en zijn vrienden biedt JENS dus genoeg te doen, niet alleen als deelnemer maar ook als vrijwilliger: “Er is gewoon heel veel afleiding. Het is echt heel veel wat je kunt doen en dat is gewoon fijn.”

Celso (links) met twee vrienden
Facebook
Twitter
LinkedIn