Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Samen met andere mama’s op avontuur

Inmiddels bijna een jaar geleden kregen Simone en haar man hun eerste kindje; een meisje met de naam Fleur. “We zijn dolblij met haar, maar het is wel een heel groot avontuur en soms ook wel intensief. Daarom ben ik heel blij dat er een Sjpruutcafé is,” vertelt ze.

Ervaring met Sjpruutcafé

Simone kwam al vaak in de bibliotheek op de Heerlerbaan, waar ook jongerencentrum The Flash gevestigd is. Tijdens één van die bezoekjes zag ze een activiteit van de Kidsclub. Dat vond ze zo leuk, dat ze daar vrijwilligerswerk is gaan doen. Zo kwam ze ook in aanraking met het Sjpruutcafé en werd daar vrijwilliger. Totdat ze zelf een kindje kreeg. Nu is ze vaste bezoeker van een aantal Sjpruutcafés in Heerlen. 

Mensen die je snappen

Simone zorgt fulltime voor Fleur. Dan is het heerlijk als je er af en toe even uit kunt. Simone geeft aan wat een bezoekje aan het Sjpruutcafé voor haar betekent: “Mijn man werkt heel veel en op een gegeven moment komen de muren wel op je af. Bij het Sjpruutcafé ben je even onder de mensen. En die mensen snappen je ook nog helemaal, omdat ze zelf ook allemaal een kleintje hebben.”

Druk van sociale media

Voor Simone was het moederschap de eerste paar maanden best lastig, omdat ze (online) veel las over opvoeden en ouderschap. “Je leest wat je allemaal wél en niet moet doen mét en vóór je kind. Dat geeft een bepaalde druk. Ik had echt het gevoel, dit komt nooit meer goed. Ik voelde me heel erg mislukt om eerlijk te zijn. Schuldig dat het mij niet lukte om het ‘volgens het boekje’ te doen.”

Door met andere moeders bij het Sjpruutcafé te praten, kreeg Simone een realistischer beeld van het moederschap: “Je ontdekt dat iedereen het anders doet. En je ziet andere mama’s die allemaal op hun eigen manier goed voor hun kindje zorgen. Ik heb hier wel geleerd om te relativeren. Je merkt dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden en dat ze allemaal goed zijn. Dat stelt wel gerust.”

Advies van andere mama’s

Het Sjpruutcafé werd voor haar niet alleen een plek om er even uit te zijn, ze had ook veel aan de adviezen die ze van andere moeders kreeg. “Vaak ging het om van die kleine dingetjes, mijn kind heeft ijskoude handen bij het wakker worden. Is dat normaal? En vaak hoor je dan, dat heeft die van mij ook, probeer dit eens. En een heel enkele keer zeggen ze, hé dat kennen we niet, ga toch maar eens even bij de huisarts navragen hoe dat zit. En dat vind ik heel fijn.”

Nieuwe contacten in de buurt

“Met twee mama’s spreek ik ook buiten het Sjpruutcafé af. Je bent er niet alleen even uit, maar legt ook nieuwe contacten. Het is dan fijn dat je bij elkaar in de buurt woont,” zo vervolgt Simone haar verhaal. “Ik ben dolblij met het Sjpruutcafé. Ik zou alle ouders dan ook aanraden om gewoon eens binnen te lopen. Voor advies of omdat je een keer de deur uit wilt of nieuwe mensen wilt leren kennen die in dezelfde levensfase zitten. Dan is het Sjpruutcafé heel leuk.”


Meer informatie over de Sjpruutcafé’s en de onlangs geopende Sjpruutshop vind je op www.sjpruut.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn