Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Search
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Search
Close this search box.

Burgemeester en wethouder op bezoek bij Summersplash Landgraaf

Burgemeester De Boer en wethouder Schiffelers hadden geen betere dag kunnen uitzoeken voor een bezoekje aan JENS. Het plezier spatte er vanaf bij de kinderen die afgelopen woensdag het evenement Summersplash bezochten in jongerenhome Brandenberg. Zowel binnen als buiten konden de kids tot 12 jaar genieten van tal van activiteiten. Van het maken van je eigen zonneklep tot jumpen op het springkussen en van suikerspin tot waterspellen. Het was er allemaal.

Met een verfrissende ‘mocktail’ in de hand genoten burgemeester en wethouder zichtbaar van het plezier van de kinderen. Na een ronde langs de verschillende activiteiten maakten gebiedsmanager Leo Reijnen en jongerenwerker Josiemar van der Werp van de gelegenheid gebruik om hen bij te praten over JENS, het jongerenwerk en de jeugd van Landgraaf.

Present in de wijk

De jongerenwerkers zijn niet alleen in de jongerenhomes te vinden, zo vertelt Josiemar. “Ik zeg altijd, wil je iets betekenen voor jongeren dan moet je daar zijn waar jongeren ook zijn. We komen op allerlei plekken in de wijk waar jongeren bij elkaar komen. En dan komen we daar langs om een praatje te maken of juist te kijken of er hulpvragen zijn.”

Preventie kracht van jongerenwerk

Preventie is volgens Josiemar dé kracht van het jongerenwerk. En hij komt direct met een mooi voorbeeld daarvan: “Op één van de plekken in de wijk die we regelmatig bezoeken raakte ik aan de praat met een jongen die flink in de knoop zat. Samen zijn we gaan kijken naar wat hij eigenlijk wilde. We hebben een aantal moeilijke gesprekken gehad, maar inmiddels werkt hij bij ‘Op de Bies’. Samen hebben we echt wel voor een keerpunt in zijn leven gezorgd.”

 

Zonder vrijwilligers onmogelijk

Sinds de start is het team jeugd- en jongerenwerkers flink uitgebreid: van één naar vijf medewerkers. Maar zonder vrijwilligers gaat het niet. “Het aantal vrijwilligers is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daar zitten ook mensen bij die de straat goed kennen en die ook samen met de jongerenwerkers de rondes in de wijk doen. Zonder hen konden we dit allemaal niet doen” aldus gebiedsmanager Leo Reijnen.

Eigen plek voor jeugd belangrijk

Ook het aantal plekken waar de jeugd terecht kan, is de afgelopen jaren gegroeid. Bij de start van JENS in 2018 was er nog maar één locatie waar kinderen en jongeren binnen konden lopen voor een praatje of activiteit. Inmiddels zijn daar de jongerenhomes The Basement en Brandenberg bij gekomen en zijn we ook op sportpark Strijthagen en Park Ter Waerden aanwezig . Daarnaast maakt JENS in de vakantie en aantal vaste dagen in de week gebruik van het gebouw en het terrein van Scouting Pius XII.

Leo: “Eigenlijk gun je iedere kern van Landgraf een fysiek plek voor de jeugd. Toen JENS begon was er eigenlijk weinig te doen voor jeugd vanaf 12 jaar. Terwijl juist op die leeftijd elkaar ontmoeten zo belangrijk is. Je kunt ze dan een veilige plek bieden of je laat ze los en ze worden ‘opgevangen’ op de straat.”

Facebook
Twitter
LinkedIn