Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ondersteuning om het maximale uit jezelf te halen

JENS’ jongerenwerkers Anouk Reintjens en Joran Bijl zijn sinds kort actief in de gemeente Voerendaal. Ze organiseren verschillende activiteiten voor de jeugd en bovendien kunnen jongeren bij hen terecht als ze hulp nodig hebben.

“Anouk, hoe klap je deze step open?” Een tiental kinderen heeft zich rond Anouk verzameld om een step of skateboard te bemachtigen. Vandaag houden de jongerenwerkers van JENS een steptoernooi voor de kinderen. Het is een voorbeeld van één van de maandagmiddagactiviteiten die Anouk en Joran in Voerendaal organiseren.

De afgelopen tijd heeft het tweetal hard gewerkt om de jongeren in de buurt te leren kennen. Ze zijn de straat op gegaan en hebben zich voorgesteld bij scholen en verenigingen. Joran: “De activiteiten die we organiseren, gebruiken we nu als middel om in contact te komen met de jongeren. We willen ze beter leren kennen en erachter komen wat er speelt.”

Ondersteuning

Met problemen of hulpvragen mogen jongeren altijd aankloppen. “We merken in de praktijk dat dingen die op school of thuis niet verteld worden, bij ons wel worden verteld,” zegt Joran. “Op het moment dat een probleem duidelijk is, kunnen we samen naar een oplossing kijken. Dan nemen we iemand bij de hand om te kijken hoe we kunnen ondersteunen.”

Anouk en Joran kunnen helpen bij uiteenlopende thema’s. De hulpvraag bij jongere jeugd heeft vaak te maken met sociale vaardigheden, bij oudere jongeren lopen de onderwerpen uiteen. Joran: “Daar verschilt het van: ‘Joran, ik heb morgen mijn eerste date: hoe pak ik dat aan?’ tot aan ‘we zitten met de vriendengroep aan de drugs en we weten niet meer hoe we eruit moeten komen’.”

Eerste successen

Hoewel de jongerenwerkers nog maar relatief kort in Voerendaal actief zijn, hebben ze de eerste successen al geboekt. Een aantal middelbare scholieren zorgde met hun scooters voor overlast bij het skatepark. De groep kwam regelmatig in aanraking met politie, handhaving en de gemeente. Joran: “We hebben gekeken hoe we dat konden oplossen. Samen met de jongeren, de politie, de gemeente en de handhaving hebben we toen een gesprek op het gemeentehuis georganiseerd om de lucht te klaren.”

We helpen ze verder te komen

Dat gesprek leidde tot een bezoek aan een jongerenontmoetingsplaats in Landgraaf. De jeugd heeft gekeken hoe zaken daar werden aangepakt. Joran: “Inmiddels onderzoeken de jongeren hoe ze die aanpak zelf in Voerendaal doorzetten en schrijven ze een plan. In plaats van de focus op de overlast te leggen, hebben we voor een positieve benadering gekozen waar ze zelf een deel van de oplossing zijn. We hebben iedereen uitgenodigd om de tafel te komen zitten. We doen het niet voor ze, maar we bieden ze een handreiking om zelf een stap verder te komen.”

Dit artikel is een ingekorte versie van het artikel dat eerder door de gemeente Voerendaal werd gepubliceerd.

Facebook
Twitter
LinkedIn