Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alle kinderen een Kansrijke start!

Veel baby’s in Kerkrade, Landgraaf en Vaals hebben geen kansrijke start. Dat komt vaak door problemen bij de (aanstaande) ouders, zoals schulden, psychische klachten, geen baan, enz. Om deze baby’s wél een kansrijke start te geven, trekken zorg en gemeenten voortaan meer samen op, om op tijd de juiste steun te kunnen bieden.

Knooppunt Landgraaf

In Landgraaf is daarom eind vorig jaar het ‘Knooppunt Kansrijke Start’ opgezet. Het richt zich op zwangere vrouwen en hun partner, maar ook op ouders met kinderen tot 4 jaar. Het Knooppunt is een samenwerking tussen partijen die zorg en hulp bieden aan zwangere vrouwen, jonge gezinnen en het jonge kind. Denk daarbij aan verloskundigen, kraamzorg, jeugdhulp, huisartsen, gemeente en maatschappelijk werk.

Laagdrempelig aanbod in de wijk

Het Knooppunt wil in een vroeg stadium in gesprek komen met (aanstaande) ouders over de nieuwe situatie die de gezinsuitbreiding met zich meebrengt. Vragen van ouders kunnen dan al vroeg in de zwangerschap worden besproken en – als dat nodig is – kan een passend, laagdrempelig aanbod in de wijk worden geboden.

Betrokken partijen

Het Knooppunt gaat dus met de (aanstaande) ouders om tafel en maakt afspraken over de steun die het beste past. In het Knooppunt van Landgraaf zit een aantal vaste partners: Jeugdgezondheidzorg (JGZ), JENS en Welsun. Daarnaast sluiten ook de kraamhulp, verloskundigen of de huisarts aan als dat nodig is.

Onderzoek ZON-MW

Het ‘Knooppunt Kansrijke Start’ is onderdeel van het programma ‘Trendbreuk Zuid-Limburg’ en het actieprogramma Kansrijke Start. ZON-MW heeft een subsidie toegekend voor onderzoek naar de Knooppunten in Landgraaf, Kerkrade en Vaals. Het onderzoek is gestart in april 2021 en duurt vier jaar. Tussentijdse resultaten uit het onderzoek helpen om het Knooppunt te verbeteren. De eindresultaten worden verwerkt in een handreiking.

Meer informatie

Heb je als professional contact met een zwangere of jonge gezinnen van wie jij denkt dat het Knooppunt kan helpen? Neem dan gerust contact op met de coördinator:

Dorien Reinartz, coördinator Knooppunt Kansrijke Start Landgraaf
E kansrijkestartlandgraaf@jenshelpt.nl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn