Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ik heb geleerd voor mezelf op te komen

In jongerencentrum The Max in Hoensbroek ontmoet ik Naomi. Een bijna vijftienjarige meid die hier vaak te vinden is. Enkele jaren geleden volgde ze op aanraden van de jongerenwerker de training You!nG woman.

Meer zelfvertrouwen nodig

Naomi vertelt waarom ze de training is gaan volgen: “Ik ben die training eigenlijk gaan doen, omdat de jongerenwerker zei: ‘Naomi, jij hebt meer zelfvertrouwen nodig. Je moet praten over je verleden, over de pesterijen en zo.’ Toen zei ik, ik kan het proberen, maar als ik het niet leuk vind, dan ga ik ook niet doen. Dus ik heb het geprobeerd en ik vond het wel echt leuk om te doen. Je hoort ook wat anderen hebben meegemaakt en krijgt er ook nieuwe vriendinnen door.”

Ik durfde niks…

Ik vraag Naomi of ze zelf ook vond dat ze meer zelfvertrouwen nodig had, waarop ze over haar ervaringen op basisschool vertelt : “Op de basisschool werd ik gepest omdat ik wat flinker was. Ik ben afgelopen jaar wel echt heel veel afgevallen. Maar daarvoor ben ik veel gepest. Dat is inmiddels wel gestopt. De training heeft me daar heel erg bij geholpen. Vroeger durfde ik niks, ik deed niks. Ik durfde niet eens wat terug te zeggen. Ik zat vaak bijna te huilen in een hoekje. En sinds die training ben ik echt wel voor mezelf gaan opkomen.”

Wat heb je geleerd bij You!nG woman?

“Ik heb daar geleerd hoe ik voor mezelf moet opkomen. Dat als mensen iets zeggen, van je moet dit of dat doen, dat je het gewoon niet moet doen als je dat niet wilt. En dat je meteen met iemand moet praten die vertrouwd is.”

Sinds de training weet ze ook beter hoe ze met vervelende situaties moet omgaan en voelt ze zich ook beter: “Ik ben eigenlijk bijna nooit meer verdrietig. Als iemand iets vervelends tegen mij zegt ga ik ga meteen naar de mentor op school of ik word heel boos.”

Steun op school

Naomi gaat naar het Beroepscollege Parkstad Limburg waar zij de richting Voeding en Dienstverlening volgt. Ook daar krijgt zij steun. Op school worden pesterijen en ruzies direct aangepakt. “Ze zijn echt heel erg tegen pesten en ruzies. De teamleiders of de directeur halen die kinderen gewoon uit de klas en dan gaan daar dan een goed gesprek mee aan. En als je buiten schooltijd bedreigd wordt of zo dan schakelt de school zelfs de politie in.”

Niet alleen maar serieus

“Het was niet alleen maar serieus gepraat”, zo vertelt Naomi. “Van de tien trainingen die we hadden, hebben we er twee of drie gewoon lol gemaakt. Bijvoorbeeld midden in de training was het kerst, dus toen hadden we een soort van gala.”
Maar ook tijdens de training was er tijd voor lol: “We hadden bijvoorbeeld een spelletje met ballonnen. Dan moest je met twee verschillende meiden tegenover elkaar gaan staan, met een ballon tussen de buiken en dan proberen de ballon kapot de maken. Dat was een training om elkaar meer te leren vertrouwen met aanraken. Want eerst ken je elkaar niet echt. Maar hoe meer trainingen je samen deed, hoe meer je er vriendschappen aan overhield.”


Beste vriendinnen

Dat er hechte vriendschappen tijdens een training kunnen ontstaan bewijst Naomi zelf: “Ik heb mijn beste vriendin hier ontmoet. Ze kwam hier in de zomer voor de eerste keer en was heel erg onzeker, dus toen heb ik haar een beetje meegetrokken. Sindsdien zijn we eigenlijk beste vriendinnen. We zien elkaar ieder dag, we kunnen niet meer zonder elkaar. Ook onze moeders zijn beste vriendinnen geworden en we gaan deze zomer samen met onze ouders op vakantie.


You!nGwoman.nl

You!nG woman is een preventieve methodiek voor het werken met 12 tot 17 jarige meiden. Het doel van de methodiek is: Meiden tussen de 12 en 17 jaar weerbaarder en sterker maken. Ze laten ontdekken dat ze waardevol zijn, er echt toe doen en worden ondersteund bij het opgroeien tot sterke, emotioneel evenwichtige en maatschappelijk betrokken vrouwen.

Bekijk hier de flyer over de training You!ngwoman

Facebook
Twitter
LinkedIn