Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rots en Water heeft me sterker gemaakt

Vandaag ben ik op bezoek bij Sanne, een vriendelijke, goedlachse 14-jarige, die voor de zomervakantie deelnam aan de Rots en Water training* voor tieners. Via haar mentor op het VMBO kwam ze in contact met Peter, schoolmaatschappelijk werker én Rots en Watertrainer bij JENS.

Accepteren

“Van groep drie tot groep acht op de basisschool ben ik gepest. Dat heeft heel veel met me gedaan. Ik heb veel nare dingen meegemaakt.” vertelt Sanne als ik haar vraag waarom ze aan de training heeft meegedaan. “Ik had best veel problemen om dingen te accepteren. Ik kon moeilijk met bepaalde situaties omgaan, dus toen ben ik uiteindelijk via school daar terecht gekomen. Ze wilden kijken of die training me misschien zou helpen. En dat heeft ‘ie zeker gedaan.”

Stevig in mijn schoenen

Sanne met haar cavia’s

Als ik haar vraag naar haar ervaring met de training geeft Sanne aan dat die haar heeft geleerd om steviger in haar schoenen te staan. “Ik sta sterker en heb geleerd hoe ik op een goede manier voor mezelf kan opkomen. We hebben veel spellen gedaan om dat te leren. Elkaar in vertrouwen genomen om te kijken wat je zou doen als je alleen zou staan. Het is een hele goeie ervaring voor me geweest. Ik voel me ook sterker tegenover andere mensen. Dus het heeft wel echt geholpen.”

Spannende ervaring

Naar zo’n training toegaan en jezelf laten zien in een vreemde groep, dat is voor bijna iedereen spannend. Zeker voor jongeren. Toch durfde Sanne die stap te zetten: “Het was best spannend, ja. Ik vond het best raar omdat ik daar niemand kende en daar kwam ik in hele onbekende groep. Maar ik ben toch gegaan omdat ik het echt nodig had.”

Eenmaal in de groep bleek het best mee te vallen.”In het begin voelde het nog wat vreemd om de oefeningen met elkaar te doen. Maar het voelde al snel vertrouwd. Iedereen had wel hulp met iets nodig.” aldus Sanne.

Je eigen weg kiezen

Sanne gaat nu met plezier naar school. “Ik voel dat ik sterker in mijn schoenen sta, ook als er af en toe nog wel eens wat naar me geroepen wordt. Dan laat ik ze maar roepen.  Ik laat ze denken wat ze willen denken en ik negeer het gewoon. Ik heb heel veel vrienden om me heen die me helpen, mocht er wat zijn. En ik heb vooral heel veel steun aan mijn ouders en mijn zus.”

Voor jezelf opkomen

Of Sanne de training zou aanraden aan anderen? “Ja, eigenlijk wel, want er zijn volgens mij wel heel veel mensen die onzeker zijn. En ook veel mensen die gepest worden, dus ik zou het ze wel aanraden. Want misschien kun je na de training beter voor jezelf opkomen.”


* De Rots en Watertraining is een psychofysieke groepstraining om positieve weerbaarheid en sociale vaardigheden bij kinderen of jongeren te vergroten. Psychofysiek wil zeggen dat er door middel van lichamelijke oefeningen, gecombineerd met mentale oefeningen er gewerkt wordt aan zelfbeheersing, zelfvertrouwen en zelfreflectie. Vanuit die vertrekpunten is er aandacht voor thema’s als veiligheid, voor jezelf opkomen, contact met de ander en het vinden van je eigen weg.

Facebook
Twitter
LinkedIn