Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Binnen één jaar weer naar de reguliere klas

Aan het woord is Audrey Smeets, moeder van de vierjarige Ajeijro (niet op de foto), die zijn eerste schooljaar in de Startklas zat. Inmiddels gaat het zo goed dat Ajeijro al weer in de ‘gewone’ groep1 zit: “Ajeijro zat op de peuterspeelzaal. Daar zag zijn peuterleidster dat hij emotioneel wat teruggetrokken was. We hebben daar een paar gesprekken met haar over gehad en ze heeft geprobeerd om dat te veranderen. Maar er was geen verbetering. Uiteindelijk is zij gaan kijken of hij in een Startklas terecht kon.” 

Voor het eerst naar school

Audrey vertelt over de overwegingen die zij en haar man maakten voordat Ajeijro naar de Startklas ging. “Het was best wel spannend. Het hele idee van naar de basisschool gaan, was niet alleen voor hem, maar ook voor ons natuurlijk best spannend. Het is je eerste, dus allemaal nieuw. Dus in eerste instantie had ik zo iets van, nee, laat dat maar.

Over de streep

Toch is Ajeijro september vorig jaar in de Startklas begonnen. “We hebben nog een aantal gesprekken met de peuterleidster en JENS gehad en die hebben ons overtuigd dat dit het beste voor Ajeijro was. Ze lieten ons de keuze, maar gaven wel aan dat Ajeijro waarschijnlijk zich waarschijnlijk niet op zijn gemak zou voelen in die klas. Toen hebben we er nog eens goed over nagedacht en uiteindelijk de keuze gemaakt om onze zoon toch naar de Startklas te laten gaan.

Snelle ontwikkeling

Ajeijro deed het al heel snel goed in de Startklas, tot corona tijdelijk roet in het eten gooide. “Voor de kerstvakantie zei de juf al dat hij waarschijnlijk na de kerstvakantie over kon naar de andere klas. Dus dat is eigenlijk heel snel gegaan allemaal.” licht Audrey toe. “Dat is door corona uiteindelijk na de meivakantie geworden.

Ondersteuning thuis

“Op school is Ajeijro super lief en behulpzaam, maar thuis had hij soms echte woede uitbarstingen.” vertelt Audrey op de vraag of zij en haar man er ook iets aan hebben gehad dat Ajeijro in de Startklas heeft gezeten. “Ik merkte dat, als hij uit school kwam en er waren op school veranderingen geweest, dat ie thuis echt gewoon niet meer te houden was. Toen heb ik de juf van de Startklas gevraagd of Ajeijro dat op school ook deed. Dat was natuurlijk niet het geval. Dat kwam er dan thuis uit.”

“De juf (begeleider Startklas van JENS) is toen een keer bij ons thuis gekomen om te kijken naar het gedrag van Ajeijro. Toen was er natuurlijk niets aan de hand. Later is ze toen nog een keertje gekomen en toen kreeg de juf een goed idee wat er aan de hand was. Ze heeft daar met hem op school aan gewerkt en dat is goed gelukt. Ze heeft ons ook goede tips gegeven over hoe wij er zelf mee om moesten gaan. En ik moet zeggen: ik ben er heel blij mee” zo vervolgt Audrey haar verhaal.

Dichtbij in de buurt

De lijntjes tussen de juffen van de Starklas en het gezin zijn nog steeds kort: “We hebben nu geen ondersteuning meer via JENS maar de juffen sturen vaak een berichtje of bellen even om te vragen hoe het met Ajeijro gaat. Of als ik hem op school ga ophalen, dan komen ze soms even naar mij toe om hoe het gaat. En ik kan hen bij vragen altijd gewoon bellen.” aldus Audrey.

Vertrouwen in Startklas

“Ik heb zeker het vertrouwen gekregen in de Startklas. Het is toch allemaal heel spannend als je eerste naar de basisschool gaat. En als hij dan naar een Startklas gaat….Het is toch een speciaal klasje hè. Dus ik had ook een beetje een akelig gevoel. Maar nu ik weet hoe het gaat, zou ik die keuze ook heel gemakkelijk voor ons andere kind maken als dat nodig zou zijn.”

Doe wat nodig is voor je kind

Audrey besluit haar verhaal met een oproep voor andere ouders: “Ik vind, dat als je het idee hebt dat je kind het nodig heeft of dat je bang bent dat hij niet goed zou kunnen functioneren of dat een peuterspeelzaal aangeeft dat je kind het nodig heeft, probeer het gewoon. Mijn ervaring met de Startklas en de juffen is super goed. Ik heb heel goed contact met hen en ze zijn heel behulpzaam en ze begrijpen je goed. Voor ons was de Startklas een hele goede ervaring.”


Facebook
Twitter
LinkedIn