Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 560 25 61
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Search
Crisis

CRISISNUMMERS

Tijdens kantooruren:

  • Heerlen: 045 – 560 4004
  • Voerendaal: 045 – 567 7530
  • Landgraaf: 14-045

’s Avonds of in het weekend:

  • Crisishulp Jeugd Zuid-Limburg: 043 – 604 5777
Search
Close this search box.

Bijzondere verbinding sport & hulpverlening

“Ik gun het iedere collega om kennis te maken met Only Friends en te kijken wat het voor hun cliënten kan betekenen, maar ook wat het voor henzelf als professional kan betekenen.” Aan het woord is Susan Simons, hulpverlener bij JENS, fervent handbalster én handbaltrainer bij Only Friends Limburg. Samen met Mariëlle Houben, voorzitter van Only Friends Limburg vertelt zij meer over de bijzondere samenwerking tussen JENS en Only Friends.

Iedereen verdient het ergens bij te horen

‘Wij willen samen met sportverenigingen de sport toegankelijk maken voor iedereen. Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Het komt regelmatig voor dat hier iemand niet lukt om aansluiting te vinden bij een sportclub. Dat kan zijn door een fysieke beperking, maar het kan ook dat er een andere reden.” Mariëlle Houben legt uit waarom Only Friends er is: “Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij een club. We willen aansluiten bij de reguliere sportclub en geen aparte sportclubjes voor mensen met een beperking. Dat is wat wij graag willen ondersteunen: de club levert de trainer van de sport en wij zoeken daar een professional bij.

Coaching voor vrijwilligers sportclub

Eén van de voordelen van de samenwerking tussen sportclub en zorgprofessionals is dat trainers van de sportclub gecoacht kunnen worden door de professionals. “Een professional die de trainers van de club kan bijspijkeren in bijvoorbeeld het omgaan met autisme of hechtingsproblematiek’ zo vertelt Mariëlle.

We hebben elkaar daarin nodig en ik denk dat dit de gouden formule is die we nog meer kunnen gaan uitdragen.

Susan Simons is één van die professionals. Vanuit JENS ondersteunt zij de trainingen van BDC handbal uit Landgraaf. ‘Vanuit mijn rol als professional coach ik de sporttrainers van BDC.’ vertelt zij. “Eén van de dames senioren wil graag trainer worden bij de handbalvereniging en was erg geïnteresseerd in de Only Friends groep. Ze had veel vragen zoals: ‘Wat zijn dat dan voor kinderen? Wat moet ik dan anders doen? En wat is dat, hechtingsproblematiek.’ Die probeer ik dan te beantwoorden en zo kan ik mijn kennis door geven binnen de club. Als ik, om wat voor reden dan ook, zou moeten stoppen, zijn er in ieder geval mensen die kennis van zaken hebben en hun club kunnen ondersteunen. Die coaching vind ik dus zeker zo belangrijk dan het geven van de training.”

Verbindingen leggen

Susan vertelt waarom Only Friends haar zo aanspreekt: “Ik vind het belangrijk dat kinderen die graag willen sporten dat ook kúnnen bij een gewone sportclub in de buurt. En daar moet je verbindingen voor leggen. Bij de ROOTZ-groep in Landgraaf hebben we onder andere voetbalclinics gegeven. Na die clinics heeft een aantal kinderen zich aangemeld bij VV Schaesberg. Een ander voorbeeld: een meisje van de school waar ik vanuit JENS werk, is zo bij het handballen terecht gekomen. Ik vind het mijn taak om ouders er attent op te maken dat er zoiets is als Only Friends. Als professional moet je de link leggen naar de mogelijkheden in het voorliggend veld. Dat noem ik gewoon goed hulpverlenerschap.”

Dat noem ik gewoon goed hulpverlenerschap.

“Het is dus een wisselwerking tussen de hulpverlener van JENS en de ouders die het moet interesseren en die hun kind moeten halen en brengen. Want de regie ligt wel bij de ouders. We ondersteunen hen wel, maar nemen niet uit handen. Daar staan wij ook voor met JENS.” zo benadrukt Susan nog maar eens.

Meer over Only Friends

Op www.onlyfriendslimburg.nl kun je lezen wie Only Friends is, waar ze voor staan en welke sporten wanneer aangeboden worden. Alle trainers stellen zich ook voor op de website.


Facebook
Twitter
LinkedIn